Încălzirea globală

Un raport emis de oamenii de știință susține că până în 2100, peste 74% din populația totală a lumii va fi afectată de valul ucigaș al căldurii, care se va naște în urma emisiilor masive de carbon în atmosferă.

Încălzirea globală nu este o glumă, ci un lucru foarte serios, care va afecta Terra în următorii 80 de ani. Meteorologii susțin că până în 2100, peste două treimi din populația globului va fi expusă unor valuri ucigătoare de căldură. Chiar dacă în prezent se discută reducerea emisiilor de carbon din atmosferă, această măsură nu va ajuta cu nimic la menținerea unei clime echilibrate pe Terra.

Măsura trebuie să fie una drastică și astfel copii noștri vor avea șansă la o viață normală din punct de vedere climatic.

„Nu mai avem de opțiuni pentru viitor“, a declarat Camilo Mora, profesor de geografie la Colegiul de Științe Sociale de la Universitatea din Hawaii. Mulți oameni, din diverse locuri din lume, plătesc deja prețul încălzirii globale și cu toate acestea nimeni nu este îngrijorat de viitorul omenirii. În următorii 80 de ani, fenomenele meteorologice extreme, precum valuri de căldură ucigătoare, topirea ghețarilor, furtuni violente sau schimbarea anotimpurilor, vor deveni o normalitate. Însă această normalitate va afecta considerabil viața de pe Terra și nu va pune în pericol doar viața animalelor, cât și pe cele ale copiilor noștri.

Corpul uman este extrem de sensibil la diferențele majore de temperatură și poate funcționa optim până la o temperatură puțin peste 37 de grade Celsius. Un indice de peste 40,6 grade Celsius este extrem de periculos pentru oameni.

Specialiștii ne oferă exemple clare pentru ceea ce se va petrece în viitor și ne aduc aminte de valuri de căldură ucigătoarea precum:

  • valul de căldură petrecut în 2003 în Europa. Au murit 30.000 de oameni
  • valul de căldură de la Moscova din 2010. Atunci au murit 10.000 de oameni
  • valul de căldură de la Chicago din 1995, când au decedat nu mai puțin de 1000 de oameni

Acestea sunt doar câteva exemple la scală mică comparativ cu ceea ce se va petrece în viitor, atunci când în numeroase zone de pe glob, temperaturile vor fi constant peste 40 de grade Celsius.

Schimbările climatice sunt reale, încălzirea globală la fel de reală, dar cel mai ciudat este că omul încă nu realizează aceste aspecte, motiv pentru care nu se iau măsuri drastice. Emisiile de carbon din atmosferă trebuie reduse cât se poate de mult, avertizează specialiștii.