De fapt, Cozmo nu apare în nicio creaţie cinematografică, însă este greu să nu îl asemănăm cu Wall-E de la Pixar. Roboţelul este foarte mic, putând fi ţinut cu uşurinţă în palmă. Acesta va fi livrat cu o staţie de încărcare şi trei cuburi cu care poate interacţiona. Atunci când rămâne fără baterie, acesta se întoarce automat la staţia de încărcare, la fel ca un aspirator inteligent de la Roomba. Ce îl scoate în evidenţă pe Cozmo faţă de alte jucării inteligente este personalitatea şi expresivitatea sa, partea din faţă a acestuia constând într-un display monocrom. Acesta va afişa „ochii” lui Cozmo, care sunt animaţi pentru a descrie cât mai multe stări, de la fericire la tristeţe, supărare şi curiozitate.

„Dotari”

Cozmo poate chiar şi să „vadă” folosind diverşi senzori, alăturaţi unei camere video. Acesta poate recunoaşte faţa utilizatorului şi să reacţioneze la acţiunile sale. Deşi Cozmo seamănă la exterior cu un soi de bulldozer, compania Anki a folosit tehnici de animaţie folosite atât în jocuri video, cât şi în filme de animaţie pentru a-l face pe Cozmo să se mişte în moduri expresive, controlate de inteligenţa artificială. Şi cum pachetul nu poate fi complet fără sunete, acesta va alătura fiecare expresie unui sunet specific, asemeni altor roboţi celebri din filme precum R2D2.

Cosmo este realizat din 300 de piese individuale şi urmează să fie lansat în luna octombrie la preţul de 180 de dolari. Cei care fac pre-comandă înainte de această dată pot beneficia de o reducere de 20 de dolari. Roboţelul Cozmo vine alături de o aplicaţie pentru mobil, folosită pentru configurare, compatibilă cu iOS şi Android.