IT

Despre holograma

La tot mai multe domenii ne putem intalni deja cu prezenta hologramelor. Hologramele cu siguranta fascineaza pe toata lumea. Holografia a evoluat foarte mult in ultimii ani, realizand holograme uimitoare, peste care nu se poate trece cu vederea. Aflati acum mai multe despre hologramele, care din ce in ce mai mult incep sa faca parte din viata de zi cu zi.

Ce este holografia?

Holografia este metoda prin care se inregistreaza o imagine tridimensionala, pe suportul bidimensional. Holografia este de fapt o tehnica fotografica avansata. Aceasta metoda poate fi aplicata si la redarea, la prelucrarea datelor si la inregistrarea datelor diverse, nu doar al celor vizuale.

Metoda holografiei a fost ideea unui fizician maghiar, pe nume Dennis Gabor (Gabor Denes in maghiara), care s-a nascut la Budapesta pe 5 iunie 1900 si a decedat in 9 februarie 1979, la Londra. In anul 1947 el a lucrat in Marea Britanie in domeniul microscopiei electronice. Pentru ceea ce a putut sa realizeze in domeniul holografiei, a primit Premiu Nobel pentru Fizica, in anul 1971. Inventia lui a putut fi dezvoltata dupa ce s-a inventat laserul, ceea ce s-a intamplat in 1960.

Ce este holograma?

Hologramele sunt inregistrarile care se obtin in urma holografiei. O holograma se diferentieaza de la o fotografie, datorita faptului ca fotografiile au puncte care au informatii legate de intensitatea culorii, insa in cazul holografiei, punctele sunt distribuite pe toata suprafata hologramei, adica o holograma poate sa reprezinte o imagine in spatiul cu trei dimensiuni. Pentru a reda holograma, mai intai trebuie inregistrate undele electromagnetice care sunt reflectate pe scena holografiata, dupa care trebuie reconstruite. Aceasta este cauza pentru care prin holograme se poate percepe campul luminos, produs de scena inregistrata.

Cum se obtine o holograma simpla?

Pentru a obtine o holograma simpla, trebuie inregistrata interferenta de lumina venita la un anumit obiect si lumina undelor de referinta. Franjele astfel obtinute trebuie inregistrate pe placa fotografica cu inalta rezolutie, dupa care trebuie developata placa si trimis spre placa fasciculi de lumina. Prin acest proces se genereaza o unda care are forma venita de pe obiectul care a fost utilizat in procesul de holografiat.

Stiati ca?

  • Prima holograma a fost inregistrata in anul 1962 in Statele Unite ale Americii, de catre fizicienii Juris Upatnieks si Emett Leith.
  • In Uniunea Sovietica Yuri Denisyuk a fost fizicianul care a realizat o holograma pentru prima data.

In concluzie, hologramele sunt imagini inregistrate prin interferenta a doua lumini, unul reflectat de un obiect si celalalt provine de la sursa luminii. Astfel poate fi obtinuta o imagine detaliata si tridimensionala despre un anumit obiect.

Etichete
Mai Multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close