ArhitecturaArta

Farmecul interioarelor nordice

Interioarele nordice, cele suedeze in special, au un farmec aparte. Influentate de conditiile meteo-atmosferice din extremitatile continentului, acestea merg pe linii cat mai simple si culori foarte luminoase. Din urmatorul material puteti afla care este parintele acestui stil si cum se manifesta el si azi in arhitectura suedeza.

Influentat de vremea si de lumina Scandinaviei, cu dimineti intunecate si amurguri timpurii, stilul interioarelor nordice, in special cele suedeze, a fost gandit astfel incat sa se plieze perfect pe conditiile meteo-atmosferice ale extremitatilor continentului. De aceea, orice nuante inchise, mohorate au fost complet scoase din ecuatie, fiind inlcouite cu tonuri de alb, culori pastel, usoare si optimiste. Peretii, mobilierul sau podelele sunt preponderent albe, pentru a reflecta lumina furnizata de candelabrele uneori sofisticate si astfel pentru a inveseli interiorul chiar si in zilele cele mai intunecate de iarna. Accesorizarea este uneori minima, ceea ce confera interiorului un aspect ordonat si curat. In asemenea interioare putem gasi elemente cu aspect vintage, combinate cu elemente rafinate si elegante.

Acest stil isi are originile in vremea domniei regelui Gustav al III-lea al Suediei, care si-a petrecut o mare parte a tineretii la curtea de la Versailles. El a dezvoltat un stil propriu, foarte influentat de designul neo-clasic francez, dar si de clasicismul italian.

Stilul gustavian de secol al 18-lea este o reinterpretare a decorului neoclasic european. Viitorul monarh a preluat de la Versailles in 1771 atmosfera interioarelor franceze si a decis sa o introduca in Suedia intr-un stil simplificat.

Stilul gustavian este marcat de culori pastel, mobilier pictat, linii simple și corpuri de iluminat fabuloase.Acest stil este unul mai degraba auster, fara ornamentatii bogate. El a fost pastrat in zonele rurale ale Suediei, unde se combina cu accentele rustice. Exista in acest stil gustavian o perfecta juxtapunere intre confortabil si rafinat, intre elegant si rustic. Stilul nordic adopta culorile usoare, o atmosfera generala ralaxata, pentru ca interiorul sa fie cat mai confortabil. Culorile sunt complementare si fiecare detaliu al amenajarii se integeaza perfect in decor.

Stilul interioarelor suedeze a fost desavarsit insa de pictorul Karl Larsson si sotia sa, Karin, la doar un secol dupa eforturile lui Gustav al III-lea de a introduce stilul in Suedia. Se spune ca ce a facut monarhul suedez pentru designul interior din tara sa in secolul 18 si 19 au facut si Carl si Karin Larsson pentru stilul decorativ country in secolul 20 si chiar si 21.

In anul 1888, tanara familie Larsson a primit o micuta casa in Sundborn din partea tatalui lui Karl. Perechea de artisti a decorat-o respectandu-si propriul gust dar si in vederea satisfacerii nevoilor unei familii in crestere. Astfel, prin picturile sale, casa sotilor Larsson a devenit una dintre cele mai faimoase din toate timpurile si a influentat decisiv linia designului de interior din Suedia si din lume.

Etichete
Mai Multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close