Fiecare actor care afirmă că este şi muzician, de fapt nu este. Însă uneori un geniu al artei are un punct slab chiar în domeniul lui.

1. Oamenii peşterilor înţelegeau mişcarea mai bine decât o facem noi

Într-un studiu făcut în 2014, oamenii de ştiinţă au descoperit că, pe parcursul istoriei omenirii, în majoritatea portretelor oamenii alergau sau mergeau prin întinderea mâinii de pe aceeaşi parte cu piciorul din faţă. De fapt nimeni nu merge aşa.

miscare_stiinta.netA fost dovedit că oamenii peşterilor înţelegeau mai bine poziţia picioarelor, atât pentru oameni cât şi pentru animale, decât o facem noi. Deci în condiţiile înţelegerii mişcării biologice în general, întreaga noastră specie a alunecat de pe vremea peşterilor.

2. Cel care a scris Robinson Crusoe este recunoscut pentru pauze

Robinson Crusoe a fost inspirată de la Gulliver’s Travels şi Lord of The Flies până la Gilligan’s Island şi Lost. Este una dintre cele mai publicate cărți din istorie. Ceea ce este amuzant având în vedere că, probabil, conține mai multe pauze decât orice altă carte.

Robinson Crusoe
Robinson Crusoe

Într-o scenă, Crusoe decide să înoate dezbrăcat până la un vas scufundat. (Pag53-54 „I pulled off my clothes…and took the water.”) şi odată ajuns acolo se gândeşte să îşi umple buzunarele cu mâncare („I went to the bread-room and filles my pockets with biscuit…I had the mortification to see my coat, shirt, and waistcoat…swim away; as for my breeches…I swam on board in them, and my stockings.”) Ceea ce nu are pic de sens.

În unele capitole se spune că Crusoe tânjeşte după luxul de a scrie cu cerneală. În alte capitole, el scrie în jurnalul său cu cerneală, fără să spună de unde o are. Într-un alt moment, îşi doreşte să aibă o ţeavă, uitând că, mai devreme, a specificat că a salvat o ţeavă de pe navă.

3. Arhitecţii medievali nu ştiau ce fac

Câteva clădiri din Epoca de Mijloc care au supravieţuit numeroaselor cruciade şi celor două războaie mondiale reprezintă imaginile abilităţilor artistice ale arhitecţilor de atunci. Ne-au făcut să ne rugăm pentru zilele în care arhitecţii să pună pasiune în munca lor, în loc să ne încarce oraşul cu diferite „cutii de pantofi uriaşe cu geamuri”.

 

arh_stiinta.netÎnsă faptul că unele clădiri sunt încă în picioare reprezintă un miracol. La o privire mai atentă, multe clădiri seamănă cu un set de Lego pe care cineva l-a construit fără să citească instrucţiunile.

arh2_stiinta.netPutem lua ca exemplu Catedrala Canterbury, unde masonii au început să construiască o arcadă şi un stâlp în acelaşi colţ înainte să-şi dea seama de eroare. În loc să o repare, au lipit un afiş peste greşeală atunci când a venit inspectorul.

4. Botticelli nu se pricepea la desenatul picioarelor

Naşterea lui Venus este una dintre faimoasele picturi din toate timpurile, dar după ce priveşti atent detaliile lucrării, vei observa ceva în neregulă. Serios, fiecare picior din lucrare arată devastator.
Fiecare personaj are o pereche grotească de picioare, cu o structură osoasă foarte neobişnuită. Poţi crede că Botticelli nu avea destulă experienţă când a pictat asta şi că a petrecut mai mult timp după pentru a se perfecţiona, dar problema cu picioarele este evidentă.

venus2_stiinta.net

botticelli_stiinta.netAvem chiar şi câteva dovezi că Botticelli era frustrat de acest lucru. În timp ce îşi restaura pictura Saint Francis Of Assisi With Angels, analiştii i-au arătat numeroasele erori pe care le-a făcut la picioarele sfinţilor.

A pictat deasupra lor iar şi iar în disperare pentru a le face să arate cum trebuie şi, dacă ne chinuim puţin, ne putem imagina de câte ori şi-a aruncat paleta în perete.