Despre Munții Rarău se spune că sunt a piatra sacră a României. Scriitorul Dan Corneliu Brăneanu, în cartea sa, Munții Rarăului, face dezvăluiri senzaționale.

O companie de militari trimisă să cerceteze muntele a dispărut fără urmă. Soldaţii au intrat într-o peșteră de unde nu au mai ieșit niciodată.
Autorul susține că în Pietrele Doamnei este ascuns un tezaur de Petru Rareș.

În acele locuri există tuneluri care duc în Apuseni și Bucegi. Nu știm câtă legendă și cât adevăr este in toate acestea. Un lucru este sigur. În Munții Rarău există cei mai mulți sihaștri din România.

Se spune că Dumnezeu a lăsat plantele si lemnul pentru tămăduire și multe dintre acestea se găsesc în munți. Sihastrii din Munții Rarăului cunosc aceste taine, și poate din această cauză, acești oameni sunt longevivi, nu se îmbolnăvesc. Mulți dintre ei nu au beneficiat de un medicament de-a lungul zecilor de ani.

Sihaștrii mestecă în fiecare dimineață plante numai de ei ştiute care le dau vitalitate și rezistență la condiții vitrege. Bradul și rășina sunt cele mai bune remedii pentru stomac. Tot ce este mai bun din brad iese prin rășină.

Sihaștrii folosesc rășina pentru afecțiunile de gât, plăgi, arsuri. În fiecare zi, mănâncă o cantitate mică de rășină. În perioada de formare a mugurilor de brad, sihaștrii preferă aceste zone, pentru că spun ei, aerul este mult mai curat și tot anul nu vor răci și nu vor avea probleme cu plămânii.

Pentru sihaștrii viața este un post continuu. Au și delicatesuri, fructe, rădăcini, usturoiul sălbatic, urzica. La toate acestea adaugă câteva grăunțe de grâu. Un aliment preferat de sihaștri este pâinea harică sau pâinea necoaptă. Ea conține multă energie și se face din făină și apă.

Aluatul se lasă la uscat timp de câteva ore, după care se poate mânca.

Cerealele, grâul, meiul, orzul, secara, curăță colonul și sunt cheia sănătății. Întrebat de vârsta pe care o are și starea bună de sănătate, unul dintre sihaștri a spus că Munții Rarău sunt o oază de energie care îi dau puteri nebănuite, iar zilele vin și vin și vin. Cine le mai știe șirul?