Sistem desktop de top cu buget redus

Sistemele desktop au pierdut supremația de câțiva ani în avantajul laptopurilor și tabletelor. Avantajul lor major rămâne faptului că sunt foarte ușor de îmbunătățit.

Sistemele desktop au pierdut supremația de câțiva ani în avantajul laptopurilor și tabletelor.

Sincer le prefer mai ales acasă și asta datorita faptului ca sunt deosebit de maleabile. Carcasa de exemplu eu o am de peste 10 ani și încă își îndeplinește atribuțiile cu brio. Procesorul se poate schimba de obicei 2-3 generații fără înlocuirea plăcii de bază. Oricum ai lua-o un sistem desktop poate fi îmbunătățit treptat fără costuri exorbitante și păstrat la o calitate decenta multi ani iar unele componente sau periferice pot fi folosite multi ani de acum încolo.

Mai jos am configurat un sistem de acest gen care nu ar trebui sa dea multe bătăi de cap pentru o perioada de aproximativ 1-2 ani iar după aceea îmbunatățirile pot fi realizate secvențial fără a fi consumate resurse financiare spectaculoase.

Monitor clasic de 23″ cu un timp de răspuns de 5ms și o rezoluție full hd de 1920 x 1080. Luminozitatea nu e spectaculoasa (250 cd/m²) dar sa nu uitam că stă în casă și nu la soare afară.

monitor
Monitor LG

Carcasa într-adevăr e o necunoscută. Ar trebui văzută înainte de cumpărare datorita sistemului de răcire.

 carcasa

Placa video am preferat una mai slăbuță pentru că în viitor va trebui ceva dedicat sistemelor VR.

pv

Am optat pentru o sursa de alimenta de 600W tot din cauza plăcii video și să nu uităm că procesorul AMD nu este tocmai unul econom.

sursa

Un SSD de 256G ar trebui sa fie suficient pentru început iar pentru stocare pe viitor se poate opta pentru un HDD clasic de capacitate mare.

ssd

Memoria … nu știu ce sa zic, 8G ar trebui sa fie suficienți pentru aproape orice joc dar ținând cont că prețul nu este tocmai unul prohibit se poate adăuga ulterior.

mem

Placa de baza ca să putem să stoarcem tot ce se poate din procesorul AMD e recomandată una cu chipset FX990

Am optat pentru un procesor AMD datorita diferenței majore de preț. Un Intel i7 echivalent ar fi ridicat prețul cu ~1000 lei.

cpu

kit tastatura+mouseBineînțeles ultimul dar nu cel din urmă, tastatura și șoarecul. Tastatura este una iluminată deoarece …. de ce nu. Un laptop cu o tastatură iluminata sare deja de 3000 lei. La un
desktop se pot achiziționa sub 100 lei.

În speranța că acest articol a fost util nu pot decât să vă doresc distracție plăcută.