Un obiect uriaș care a trecut pe lângă Pământ ar putea fi o navă spațială extraterestră, au spus oamenii de știință. Oamenii de știință credeau inițial că obiectul în formă de țigară era un asteroid foarte ciudat. Dar o serie de lucruri au determinat oamenii de știință angajați în căutarea unei vieți extraterestre să se întrebe dacă ar putea fi de fapt un „artefact” al unei civilizații străine.

Cercetătorii implicați în proiectul Seti – Search for Extra-Terrestrial Intelligence – se pregătesc să îndrepte un telescop puternic către obiectul bizar și să găsească de unde provine.

Obiectul misterios, care a fost numit Oumuamua, este primul nostru vizitator din altă parte a galaxiei, care a intrat în sistemul nostru solar. Acesta a ajuns în octombrie, când a fost observat de astronomii de la Universitatea din Hawaii. Oamenii de știință inițial au presupus că era un asteroid. Dar o serie de caracteristici ciudate i-au determinat să se întrebe dacă nu cumva s-ar fi putut să fie format în mod intenționat.

De exemplu, este lung și în formă de țigară. În timp ce are sute de metri lungime, este doar o zecime la fel de lat – și este foarte neobișnuit ca asteroizii să vină în astfel de forme non-rotunde. Unii cercetători au sugerat că această formă lungă de ac ar fi utilă pentru o navă spațială pe distanțe lungi, deoarece ar reduce la minimum șansa de a fi lovită de gaz și praf interstelar în timp ce călătorea prin univers. Corpul călătorește rapid prin univers, la o viteză de până la 196.000 km / h, și arată ca și cum nu va fi prins în gravitatea soarelui nostru, ci va zbura prin și din sistemul solar.

O declarație a celor de la Seti project Breakthrough Listen, lansată de tehnicianul rus de tehnologie digitală, Yuri Milner, în valoare de 100 milioane de dolari (75 milioane de lire sterline), a declarat:

Cercetatorii care lucreaza la transportul spatial pe distante lungi au sugerat anterior ca o forma de trabuc sau ac este cea mai probabila arhitectura pentru o nava spatiala interstelara, deoarece acest lucru ar reduce la minimum frecarea si deteriorarea în urma coliziunii cu gazele și a prafului interstelar. În timp ce o origine naturală este mai probabilă, în prezent nu există un consens cu privire la originea respectivă, iar Breakthrough Listen este bine poziționată pentru a explora posibilitatea ca Oumuamua să fie un artefact „.

Echipa Breakthrough Listen folosește telescopul de la Green Bank din West Virginia, SUA, pentru a studia Oumuamua, care poartă numele de „scout” sau „messager” după termenul hawaian. Începând cu ora 18:00 în Marea Britanie, pe data de 12 decembrie, vasul gigant – cel mai mare telescop radio din lume – va „asculta” obiectul în patru benzi de frecvențe radio cu o frecvență de până la 12 gigahertzi.

Șeful de conducere Dr. Andrew Siemion, director al Centrului de Cercetare Berkeley Seti din California, a declarat:

„Prezența lui Oumuamua în sistemul nostru solar oferă o oportunitate pentru Breakthrough Listen de a asculta la sensibilități fără precedent ale posibilelor transmițătoare artificiale și a demonstra capacitatea noastră de a urmări obiectele în mișcare în apropiere și în mișcare rapidă. Dacă acest obiect se dovedește a fi artificial sau natural vom vedea. Oricum el este o țintă extraordinară pentru Breakthrough Listen. „

Obiectul este în prezent la două unități astronomice (UA) de pe Pământ, sau de două ori distanța dintre Pământ și soare. La această distanță ar fi nevoie de mai puțin de un minut pentru telescopul Green Bank să detecteze un transmițător omnidirecțional cu puterea unui telefon mobil. Chiar dacă nu se găsește nici o dovadă a tehnologiei extraterestre, căutarea ar putea furniza informații importante despre gazele din jurul Oumuamua sau despre prezența sau absența apei, spun cercetătorii.

Breakthrough Listen își propune să studieze un milion de stele din apropiere și 100 de galaxii din apropiere pentru a cauta semnale extraterestre. Începând cu anii 1960 s-au desfășurat mai mult de 98 de proiecte Seti în întreaga lume, dintre care nici unul nu a dat naștere unor dovezi convingătoare despre civilizațiile extraterestre.