Cercetătorii de la ”US Army Aberdeen Proving Ground Research Laboratory” au creat un aliaj de aluminiu, care, spre surprinderea lor, avea o funcţie interesantă.

În timpul testelor, apa turnată pe suprafaţă începea să clocotească şi să producă hidrogen gazos.

Această reacţie este neobişnuită, de obicei, aluminiul expus la apă oxidează, creând o barieră protectoare pentru a preveni alte reacţii. În acest caz, reacţia care producea hidrogen a continuat, semnalând posibilitatea unei surse ieftine şi portabile de combustibil de hidrogen, scrie Science Alert.

Această descoperire neaşteptată are potenţialul de a relansa industria combustibililor de hidrogen, întrucât aluminiul care reacţionează cu apa în acest mod reprezintă o sursă sustenabilă. Gazul de hidrogen a fost văzut ca o sursă verde de energie, dar utilizarea sa la scară largă nu a putut avea loc din motive practice. Până acum, obţinerea hidrogenului cu ajutorul reacţiei apei cu aluminiul era un proces complicat: era nevoie de catalizatori şi temperaturi ridicate, ceea ce presupunea costuri suplimentare şi timp mare de fabricare. Noua metodă durează mai puţin de trei minute şi are o eficienţă de aproape 100%.

De asemenea, cu ajutorul noului aliaj, hidrogenul se poate produce oriunde, nemaifiind nevoie de transport şi de containere speciale presurizate.

Experţii susţin că noul material este stabil şi nu se degradează odată cu trecerea timpului. Materialul de bază al aliajului este aluminiul, care este ieftin şi des întâlnit.